در کنار شرکتهای تجاری، نهادهای خصوصی خاصی نیز وجود دارند که دارای شخصیت حقوقی مستقلی میباشند و برای انجام اموری که جنبه غیر تجاری دارند مانند کارهای علمی، ادبی، امور خیریه، خدمات شهری، خدمات آموزشی و... مورد استفاده قرار میگیرند. این موسسات و شرکتها به طور کلی با اهدافی غیرتجاری و برای فعالیتهای مانند موارد بالا به وجود میآیند.
بر اساس قانون شرکتها و موسسات غیرتجاری میتوانند عناوینی مانند انجمن، کانون، بنگاه و موارد مشابه را برای خود انتخاب کنند اما اتخاذ عناوینی که به تشکیلات دولتی و کشوری اختصاص دارند، برای این شرکتها و موسسات ممکن نخواهد بود.
در این مقاله تصمیم داریم تا مدارک و مراحل مورد نیاز را برای ثبت شرکت و موسسه غیر تجاری را بررسی کنیم.
ثبت انواع موسسات غیرتجاری
موسسات غیرتجاری به دو دسته کلی تقسیم میشوند.
1- موسسات غیرتجاری غیرانتفاعی
به موسساتی که هدف جلب منافع و تقسیم آن بین اعضای خود را نداشته باشند، موسسات غیرتجاری غیرانتفاعی گفته میشود. موسسات خیریه، انجمنهای اسلامی، صندوقهای قرض الحسنه و گروههای سیاسی نمونهای از موسسات غیرانتفاعی هستند.
2- موسسات غیر تجاری انتفاعی
به موسساتی که هدف آنها جلب منافع مادی و تقسیم آنها میان اعضا خود یا افراد غیر باشد، موسسات غیر تجاری انتفاعی گفته میشود. فعالیتهایی از قبلی آموزشگاههای علمی و فنی، کلاسهای زبان، مدارس غیرانتفاعی، کلاسهای کنکور، موسسات گازرسانی یا ارائه خدمات شهری مانند نظافت، فضای سبز و... نمونههایی از این نوع موسسات به شمار میروند. در این نوع موسسین باید در صورت لزوم قبل از انجام فرآیندها و مراحل ثبتی، نسبت به اخذ مجوزهای لازم از مراجع ذیصلاح در خصوص موضوع فعالیت موسسه اقدام نمایند.
مدارک مورد نیاز جهت ثبت موسسات غیرتجاری
دو نسخه تقاضانامه ثبت موسسه که به صورت چاپی است (اوراق تقاضانامه باید از محل اداره ثبت شرکتها تهیه شود)
اظهارنامه موسسه که شامل مواردی مانند نام موسسه، تابعیت، مرکز اصلی فعالیت، اسامی موسسین، دارایی نقدی و غیرنقدی موسسه یا شرکت، مراکز شعبه موسسه و موضوع فعالیت میباشد
تنظیم اساسنامه حداقل در دو نسخه
تنظیم صورتجلسه مجمع موسسین حداقل در دو نسخه
رسید نشاندهنده پرداخت حق ثبت توسط موسس
کارت ملی برابر اصلشده کلیه موسسین و مدیرعامل (در صورتی که مدیرعامل خارج از اعضای هیئت مدیره باشد)
فتوکپی شناسنامه و کارت ملی بازرسین (در صورت پیشبینی بازرس برای موسسه)
اخذ مجوز لازم در خصوص موضوع موسسه (در صورت نیاز)
معرفینامه نمایندگان (چنانچه موسسین و اعضاء هیئت مدیره از بین اشخاص حقوقی باشند)
ارائه گواهینامه تصدیق به همراه ترجمه فارسی- دو نسخه (در صورت اینکه موسسه در کشور دیگری نیز به ثبت رسیده باشد)
اصل وکالتنامه وکیل دادگستری (در صورتی که ثبت شرکت توسط وکیل صورت پذیرد)
ارائه تصویر روزنامه رسمی آگهی تاسیس یا آخرین تغییرات آن
تاییدیه هیئت مدیره یا اشخاص حقوقی موسس مبنی بر غیردولتی بودن آن
نکات قابل توجه در ثبت شرکتها یا موسسات غیرتجاری
حداقل شرکای لازم 2 نفر است
قید سرمایه به هر میزان مجاز است
طبق ماده 586 قانون تجارت، موسسات و شرکتهایی را که هدف آنها نامشروع یا مخالف با انتظامات عمومی باشد را نمیتوان ثبت کرد.
در موسسات غیرتجاری از نوع غیرانتفاعی، باید هنگام درخواست ثبت توسط اداره ثبت شرکتها، مراتب از اداره کل اطلاعات نیروی انتظامی استعلام شوند و پس از دریافت پاسخ مثبت، اقدام نسبت به ثبت شرکت بلامانع خواهد بود.
در موسسات غیرتجاری از نوع انتفاعی که هدف آنها جلب منافع مادی است موسسین باید پس از به ثبت رساندن موسسه، نسبت به اخذ مجوزهای لازم برای فعالیت اقدام کنند.
برای به ثبترساندن در تهران باید به اداره ثبت شرکتها و در شهرستانها به اداره ثبت شرکتهای اداره ثبت مرکز اصلی موسسه مراجعه شود.
مراحل ثبت موسسات غیرتجاری
مرحله اول) مراجعه به سامانه ادارهی ثبت شرکتها و ارسال اطلاعات
برای ثبت یک شرکت یا موسسه غیرتجاری باید بعد از فراهم و آمادهسازی مدارکی که ذکر شد، برای اعلام درخواست خود به سامانه ادارهی ثبت شرکتها به نشانی sherkat.ssaa.ir مراجعه کنید با مراجعه به سامانه و ورود به بخش موردنظر باید اطلاعات خواستهشده را با دقت وارد کنید. سپس باید بعد از تکمیل اطلاعات باید نسبت به پیشنهاد نام برای موسسه غیرتجاری موردنظر اقدام کنید (انتخاب نام شرکت یا موسسه). در این مرحله باید 5 اسم را به ترتیب اولویت دلخواه خود در سامانه وارد کنید. نام انتخابی شما از ویژگیهای زیر برخوردار باشد:
دارای ریشه فارسی باشد و در آن از کلمات و عبارات زبانهای دیگر استفاده نشده باشد.
قبلا به ثبت نرسیده باشد
دارای معنا و مفهوم باشد
با فرهنگ اسلامی و قوانین جمهوری اسلامی ایران مطابقت داشته باشد
مسئول مربوطه پس از بررسی اسامی پیشنهادی شما با انتخاب یکی از آنها موافقت خواهد کرد.
مرحله دوم) بررسی اطلاعات
بعد از تکمیل و ارسال اطلاعات از طریق سامانه، کارشناس حقوقی اداره ثبت شرکتها به بررسی اطلاعات ارسالشده توسط شما میپردازد. اگر اطلاعات دارای نقص باشند برای شما در سامانه پیامی با مضمون ابلاغ رفع نقص ارسال میگردد و با دریافت این پیام شما باید نقصهای موجود در اطلاعات ارسالشده را رفع نمایید. در صورت عدم نقص اطلاعات نیز مسئول مربوطه آنها را تایید میکند و شما به مرحله بعد وارد میشوید.
مرحله سوم) ارسال نسخ اصلی صورت جلسات تنظیمی و ضمائم
پس از پذیرش اینترنتی اطلاعات ارسالشده، باید نسخ اصلی صورتجلسات تنظیمی و ضمائم آنها را از طریق باجههای پست و به صورت سفارشی به آدرس ذکر شده در تاییدیه پذیرش ارسال نمایید.
مرحله چهارم) بررسی صورت جلسات ارسالشده
با تکمیل فرم و ارسال آنها به اداره ثبت شرکتها از طریق پست، اگر صورتجلسه شما دارای نقص باشد، برای شما پیامی با مضمون ابلاغ رفع نقص ارسال میشود و باید نقص موجود در موارد ارسالی را برطرف کنید. در حالتی دیگر نیز ممکن است که صورتجلسه شما رد شود که در این صورت طی ابلاغیهای به شما اعلام میگردد تا نسبت به صدور صورتجلسه جدید اقدام نمایید.
چنانچه صورتجلسه شما مورد پذیرش قرار گرفت، مسئول اداره دستور ثبت در دفتر ثبت شرکتها را صادر میکند و مشخصات موسسه شما در دفاتر مخصوص ثبت میشود. در ادامه مسئول دفتر شروع به ثبت و پیشنویس آگهی تاسیس شرکت در دفتر ثبت شرکتها میکند و بعد از احراز هویت متقاضی (اصالتا یا وکالتا) در ذیل ثبت دفتر از متقاضی امضا اخذ مینماید. یک نسخه از مدارک اعم از اساسنامه، صورتجلسه و تقاضانامه که در اداره ثبت شرکتها مهر شده است، توسط مسئول مربوطه به متقاضی تسلیم میشود.
مرحله پنجم) درج آگهی تاسیس در روزنامه کثیرالانتشار و روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران
بعد از طیکردن تمامی مراحل بالا، در آخرین مرحله، آگهی تاسیس شما شرکت یا موسسه غیرتجاری شما در روزنامه رسمی منتشر میشود و انتشار این آگهی به این معناست که فرآیند ثبت با موفقیت به پایان رسیده است و موسسه شما میتواند از این پس به شکلی کاملا قانونی فعالیتهای خود را در چهارچوب قوانین کشور آغاز کند..
ثبت کیا افتخار دارد با بهره گیری از پرسنل و وکلای خبره جهت انجام امور ثبت شرکت ها و موسسات غیر تجاری در خدمت شما سروران گرامی باشد.
تلفن تماس : 88882588-021 88888273-021