ثبت علامت تجاری
یکی از سوالات بسیار مهمی که ممکن است پرسیده شود این است که ثبت برند فرآیندی اختیاری است و یا اجباری؟ در این مطلب قصد داریم تا نگاهی به این موضوع پرداخته و بیان کنیم که برای ثبت کردن یک برند آیا اجباری در کار است یا شرکت ها و افراد می توانند به دلخواه خود اقدام به ثبت برند کنند. با ما همراه باشید تا به این سوال بسیار مهم پاسخ داده و در رابطه با آن توضیحاتی را ارائه دهیم.
برند یا نام تجاری چیست؟
نام تجاری یا برند یک نام، سمبل، نشانه، طرح و یا علامتی است که باعث می شود تا افراد بتوانند یک محصول را از سایر محصولات مشابه جدا کرده و آن را تفکیک کنند.
امروزه برندها و شرکت ها برای این که بتوانند در بازار محصول خود را از سایر رقیبان جدا کنند، اقدام به ثبت برند و نام تجاری می کنند. مصرف کنندگان نیز بر اساس این برندها و نام های تجاری اقدام به خرید محصولاتی می کنند که به دنبال آن هستند.
آیا از لحاظ قانونی ثبت برند اجباری است؟
افرادی که در یک حوزه خاص محصول را به فروش رسانده و یا خدمتی را ارائه می دهند، این سوال بسیار مهم را مطرح می کنند که آیا هزینه ثبت برند اجباری است و یک کسب و کار حتماً باید برند خود را ثبت کند یا خیر؟
در پاسخ به این سوال بسیار مهم باید گفت که اصولا فرآیند ثبت علامت تجاری و ثبت برند اختیاری بوده و همین موضوع باعث می شود تا کسب و کارها با توجه به نیاز خود اقدام به ثبت برند کنند.
البته نکته مهمی که باید به آن توجه داشت این است که در مواردی که مصالح اجتماعی و سلامت مردم ایجاد می کند لازم است تا ثبت برند صورت گیرد. برای حل این مشکل و در رابطه با این موضوع قانونی نیز وجود دارد.
بر اساس ماده 1 قانون ثبت علائم و اختراعات داشتن علامت تجاری یک موضوع اختیاری است مگر در موارد و موضوعاتی که دولت آن را الزامی کرده است.
این قانون نشان می دهد که به جز موارد خاص که توسط دولت اجباری شده بقیه محصولاتی که برند و ثبت نام تجاری آنها انجام نشده وارد بازار شوند.
ثبت برند برای چه محصولاتی اجباری است؟
همان طور که اشاره کردیم در برخی از موارد خاص ثبت برند اجباری بوده و کسب و کارهایی که یک محصول یا خدمت خاص را ارائه می دهند که مجبور هستند تا فرایند ثبت برند را انجام دهند. بر اساس ماده ۵ که توسط دولت تصویب آن صورت گرفته، برای محصولات زیر ثبت برند الزامی است:
داروهای اختصاصی که مورد استعمال طبی قرار گرفته و با نسخه پزشک یا بدون آن مصرف می شود.
مواد غذایی که در ظروف و لفاف عرضه می شوند، مثل کنسرو، مواد غذایی، آرد مخصوص، چای، شکلات، آب نبات، پنیر، مربا، ترشی، شیر، کره، روغن
آب های معدنی یا گازدار، شربت آب های میوه
لوازم آرایشی که برای استعمال مستقیم بر روی بدن به کار می روند نظیر صابون ها، خمیرها، پودرها، عطریات، ادکلن و...
همان طور که مشاهده کردید برخی از محصولات خاص به دلیل مصالح اجتماعی و سلامت مردم باید با یک نام برند ثبت شده و به بازار عرضه شوند. این نام های ثبت شده باعث می شود تا در صورتی که یک شرکت و یا برند محصول مشکل سازی را به بازار عرضه کند، به راحتی بتوان آن را مورد پیگرد قانونی قرار داد و برای حل مشکلات اقدام کرد.
قوانین ثبت برای محصولات وارداتی
یکی از موضوعات بسیار مهمی که باید به آن توجه داشت این است که تمام اجناس دارویی و مواد غذایی اعم از آن که در داخل ایران و در خارج ساخته و وارد کشور می شوند، باید با برچسب خاصی به بفروش برسند.
بر روی برچسب باید اسم تجارتی، نشان سازنده جنس و نام کشور مبدا و همین طور شماره ثبت علامت در ایران ذکر شود.
حرف آخر
در این مطلب نگاهی به این سوال بسیار مهم انداختیم که آیا ثبت برند اجباری است یا اختیاری و بیان کردیم که برای چه محصولاتی لازم است تا حتما ثبت برند صورت گیرد. اگر شما نیز محصولاتی در این دسته بندی را تولید می کنید لازم است تا برای ثبت برند خود به سرعت اقدام کنید.