در حال حاضر شرکت ها و سازمان ها با اهداف مختلفی اقدام به ثبت قانونی کرده و فعالیت خود را آغاز می کنند. معمولاً شرکتها و مؤسسات بر اساس نوع فعالیت، منبع سرمایه گذاری، تعداد شرکا و … دسته بندی می شوند و طبق نوع خود، اختیاراتی دارند. یکی از مهم ترین موسساتی که در کشور ما ثبت شده و به فعالیت می پردازند، موسسات غیر تجاری هستند. مؤسسه غیر تجاری معمولاً هدفی مانند امور علمی، ادبی یا فعالیت های خیریه دارد و مراحل ثبت آن تا حدی با ثبت شرکت ها متفاوت است. از زمانی که مؤسسه غیر تجاری ثبت شود، دارای شخصیت حقوقی بوده و فعالیت خود را آغاز می نماید. در این مطلب می خواهیم راهنمای کامل ثبت مؤسسه تجاری را ارائه دهیم و جزئیات آن را بررسی کنیم.
مؤسسه غیر تجاری:
بهتر است ابتدا تعریف جامعی از مؤسسه غیر تجاری مطرح کنیم و بعد مراحل ثبت را نام ببریم. موسسات غیر تجاری برای پیشبرد اهدافی مانند پیشرفت فناوری و علمی، فعالیت های ادبی، فعالیت های عام المنفعه به خصوص امور خیریه و … تاسیس می شوند. موسسات غیر تجاری از عناوینی مانند بنگاه، انجمن، کانون، جمعیت و … در ابتدای نام خود استفاده می کنند و به این ترتیب ماهیت موسسه را نشان می دهند. توجه داشته باشید که این مؤسسات نمی توانند از عناوین مرتبط با تشکیلات دولتی یا کشوری استفاده کنند.
طبق ماده ۵۸۴ قانون تجارت، موسسات غیر تجاری به محض انجام عملیات ثبت، دارای شخصیت حقوقی بوده و تحت عنوان بنگاه، انجمن و … می توانند به فعالیت بپردازند. در ضمن دو نوع مؤسسه تجاری وجود دارد که عبارتند از:
۱. مؤسسه غیر تجاری که در جهت کسب منافع و تقسیم آن بین اعضا تاسیس نشده است: برای مثال موسساتی که امور خیریه انجام می دهند، با هدف کمک به اقشار مختلف در جامعه پدید آمده اند و قرار نیست سودآوری برای اعضای موسس داشته باشند. همچنین احزاب سیاسی، صندوق های قرض الحسنه، انجمن های اسلامی و تبلیغات دینی از این دسته مؤسسات می باشند، معمولاً آنها را به نام موسسات غیر انتفاعی می شناسند.
۲. مؤسسه غیر تجاری که برای کسب منافع ایجاد شده و عواید را بین اعضا یا دیگران تقسیم می کند: کانون های حقوقی، موسسات فنی و مهندسی و … از این دست هستند.
مراحل ثبت مؤسسه غیر تجاری
برای اینکه بتوانید مراحل ثبت مؤسسه غیر تجاری را سریع تر پیش ببرید، مدارک مورد نیاز را آماده کنید. توجه داشته باشید که این فرآیند تا حدودی شبیه به مراحل ثبت شرکت می باشد. مدارکی که برای ثبت مؤسسه غیر تجاری نیاز دارید در لیست زیر قابل مشاهده است:
1. تنظیم اساسنامه مؤسسه غیر تجاری در ۲ نسخه (برای موارد ضروری ۱ یا ۲ نسخه بیشتر هم می توانید تهیه کنید)
2. تنظیم صورت جلسه ای که توسط اعضا امضا شده است، این صورت جلسه نیز باید در حداقل ۲ نسخه در دسترس باشد.
3. تصویری از شناسنامه تمام اعضا یا شرکا مؤسسه غیر تجاری
4. مجوز برای فعالیت مؤسسه غیر تجاری (باید موضوع فعالیت قانونی و قابل تایید باشد).
5. تنظیم تقاضانامه برای ثبت مؤسسه غیر تجاری
قوانین ثبت مؤسسه غیر تجاری:
قانون تجارت چندین ماده و تبصره برای ثبت مؤسسه غیر تجاری در نظر گرفته و بدیهی است که باید قبل از ثبت، این موارد را بررسی کرده و بر اساس آن ها اقدام کنید. قوانین ثبت مؤسسه غیر تجاری عبارتند از:
● تعداد اعضا یا شرکا حداقل ۲ نفر میباشد.
● باید میزان سرمایه و بودجه ابتدایی دقیقاً مشخص باشد.
● بر اساس ماده ۵۸۴ قانون تجارت، اگر موضوع فعالیت مؤسسه غیر تجاری مغایر با اصول شرعی یا بر خلاف منافع اجتماعی باشد، تایید نخواهد شد.
● اگر نوع مؤسسه غیر تجاری، غیر انتفاعی باشد علاوه بر مدارک مورد نیازی که قبلاً نام بردیم، نیاز به یک تاییدیه از اداره کل اطلاعات نیروی انتظامی دارید و پس از آن می توانید همه مدارک را به اداره ثبت شرکت ها ارائه دهید.
مراحل ثبت مؤسسه غیر تجاری:
وقتی تمام مدارک مورد نیاز را تهیه کردید، باید مراحل ثبت را طی کنید. تعدادی از این مراحل به صورت غیر حضوری و به کمک سامانه های هوشمند انجام می شود و تعدادی دیگر نیاز به حضور شما یا نماینده قانونی دارند. مراحل ثبت مؤسسه غیر تجاری شامل موارد زیر است:
1. تکمیل تقاضانامه، اساسنامه مؤسسه و صورت جلسه موسسین. پس از تنظیم، تمام این مدارک باید توسط اعضا امضا شوند.
2. مراجعه به وب سایت سازمان ثبت شرکت ها www.sherkat.ssa.ir
3. تکمیل فرمهای لازم در سامانه ثبت شرکت ها
4. انتخاب نام مؤسسه با توجه به موارد زیر(باید حداقل ۵ نام انتخاب کرده و ارائه دهید تا یکی از آن ها انتخاب شود):
● نام باید مطابق ارزش های انقلاب اسلامی باشد.
● قبلاً توسط مؤسسه دیگری استفاده نشده باشد.
● نام خارجی نباشد.
5. پس از مدتی تمام اطلاعاتی که در سامانه وارد کرده اید، توسط کارشناس بررسی می شود. اگر نقصی در ثبت اطلاعات باشد، برای شما در سامانه ابلاغ گردیده و پس از اصلاحات، تاییدیه انجام می گردد.
6. وقتی تاییدیه را از طریق سامانه دریافت کردید، اصل مدارکی را که نام بردیم، به آدرس مندرج در سامانه ارسال کنید. ارسال را توسط اداره پست انجام دهید.
7. پس از اینکه مدارک و فرم ها به اداره ثبت شرکت ها ارسال شد، کارشناسان در صورت وجود نقص در اطلاعات یا هر گونه مشکل دیگر به شما ابلاغیه ای ارسال می کنند، در غیر این صورت مدارک تأیید می شوند.
8. پس از اعطای تاییدیه، مسئول ثبت شرکت ها، مؤسسه غیر تجاری شما را در دفاتر رسمی ثبت می کند و یک نسخه از مدارکی که ارسال کرده اید، توسط این اداره مهر شده و به برای شما ارسال می گردد.
9. در مرحله آخر باید خبر ثبت مؤسسه تجاری را در یک روزنامه کثیر الانتشار درج نمایید.
اگر در حین جمع آوری مدارک یا انجام مراحل مورد نیاز برای ثبت مؤسسه غیر تجاری به مشکلاتی برخوردید، می توانید از کارشناسان یا موسسات مرتبط با ثبت شرکت ها کمک بگیرید. همچنین یک وکیل یا کارشناس مجرب می تواند نماینده قانونی شما برای انجام تمام مراحل باشد.