با شروع به فعالیت در فضای اقتصادی کشور، نیاز به رعایت موارد اداری و قانونی مختلفی دارید. فرآیندهایی که معمولا روندی طولانی دارند و ممکن است برای بسیاری از افراد سردرگمکننده باشند. یکی از این فرآیندهای اداری مربوط به دریافت کد اقتصادی میشود و به همین منظور ما در این مقاله تصمیم داریم تا به مواردی همچون مراحل ثبت نام و هزینه دریافت این کد بپردازیم.
پیشتر هم مقالهای در رابطه با کد اقتصادی در سایت ما منتشر شده است که میتوانید آن را نیز مطالعه کنید
کد اقتصادی چیست؟
کد اقتصادی یک شناسهی 12 رقمی است که توسط سازمان امور مالیاتی و اقتصادی کشور به اشخاص حقیقی و حقوقی تعلق میگیرد. به عبارتی سادهتر کد اقتصادی همان شناسهی اختصاصی شما در اداره دارایی است.
دریافت کد اقتصادی اختیاری نیست و تمامی شرکتها (البته استثنا نیز وجود دارد) باید 2 ماه پس از ثبت شرکت، اقدام به دریافت این شناسه 12 رقمی کنند.
چه اشخاصی باید کد اقتصادی را دریافت کنند و چه اشخاصی نباید برای دریافت آن اقدام کنند؟
به طور کلی تمامی اشخاص حقوقی و حقیقی باید برای دریافت کد اقتصادی اقدام کنند اما همانطور که گفته شد این دو گروه (اشخاص حقیقی و حقوقی)، تمامی افراد فعال در چرخه اقتصادی کشور را پوشش نمیدهند و در این میان استثناهایی نیز وجود دارند. برای مثال اماکن مذهبی، اشخاص حقیقی و حقوقی فعال در حوزه هنری و فرهنگی، اشخاص حقیقی مشغول به تحقیقات یا مشاوره فنی، اتحادیههای امور صنفی و تمامی اشخاص حقیقی که مشغول به پیمانکاری هستند، نیازی به اقدام برای دریافت کد اقتصادی ندارند.
اما سوالی که ممکن است برای بسیاری از افراد ایجاد شود این است که اصلا چرا باید برای دریافت کد اقتصادی اقدام کنیم؟ داشتن این کد چه مزایایی را به همراه دارد؟ در این بخش به بررسی این موضوع میپردازیم.
مزایای داشتن کد اقتصادی
اساس داشتن کد اختصاصی یک پیشنیاز مهم برای شروع هرگونه فعالیت اقتصادی در ایران است. مزایا و امکاناتی که با دریافت این کد در اختیار شما قرار میگیرد به شرح زیر است:
- صدور فاکتور رسمی
- دریافت کارت بازرگانی
- رتبهبندی و دریافت گرید
- رسیدگی به دفاتر پلمپ
- رسیدگی به فاکتورها
- رسیدگی به صورت حسابهای شرکت
- رسیدگی به مالیات و معافیتهای مالیاتی
- دریافت گواهی ارزش افزوده
- شرکت در مزایدات و مناقصات
- بازکردن حساب بانکی و ارزی برای شرکت
- عقد قرارداد با اشخاص حقیقی، حقوقی و دولتی
- ارائه اظهارنامههای عملکرد سالیانه و فصلی "ارزش افزوده"
برای اقدام جهت اخذ کد اقتصادی نیاز دارید تا قبل از شروع مراحل مراجعه به اداره مالیات و ثبت نام، مدارک موردنیاز را آماده کنید.
طبیعتا این مدارک برای اشخاص حقیقی و حقوقی یکسان نیست و هر گروه باید مدارک مشخصشده را به اداره مالیات ارائه کنند. لیست این مدارک برای هر دو گروه در بخش زیر آورده شده است:
مدارک مورد نیاز جهت درخواست کد اقتصادی برای اشخاص حقیقی:
- درخواستنامه کتبی
- یک عدد کپی از پروانه کسب
- یک نسخه کپی از تمام صفحات مدارک شناسایی
- پرداخت مبلغ 10000 ریال به عنوان هزینه اولیه و ارائه فیش پرداختی
- سه قطعه عکس 3x2 از شخص متقاضی
- تکمیل فرم اطلاعات هویتی اشخاص حقیقی
- کپی کارت اقتصادی قبلی یا فیش کامپیوتری
مدارک موردنیاز جهت درخواست کد اقتصادی برای اشخاص حقوقی:
- درخواستنامه کتبی شرکت
- روزنامه رسمی که آگهی تاسیس شرکت در آن درج شده باشد
- پرداخت مبلغ 10000 ریال به عنوان هزینه اولیه و ارائه فیش پرداختی
- یک نسخه کپی از تمامی صفحات مدارک شناسایی اعضای هیات مدیره شرکت
- تنظیم فرم اطلاعات هویتی اشخاص حقوقی
- کپی کارت اقتصادی قبلی یا فیش کامپیوتری
- کپی از اساسنامه و آگهی تاسیس شرکت
- پرداخت مالیات حق تمبر به اداره دارایی
- کپی سند مالیکت محل قانونی شرکت
به طور کلی برای طیکردن فرآیند دریافت کد اقتصادی 2 راه پیش رو دارید: راه اول این است که خودتان اقدام به انجام مراحل موردنیاز اداری کنید و تا دریافت کد اقتصادی پیگیریهای لازم را داشته باشید. اگر به هر نحوی محدودیت زمانی دارید یا ترجیح میدهید این فرآیند توسط فرد یا افراد دیگری طی شوند، میتوانید با یک دفتر خدمات اداری همکاری کنید. این مراکز با داشتن نیروهای متخصص و آشنا با فرآیندهای اداری، مراحل را برای دریافت کد اقتصادی شما طی میکنند. استفاده از این روش طبیعتا هزینه بیشتری را به دنبال دارد (هزینه اصلی دریافت کد + دستمزد دفتر خدماتی) اما اگر میخواهید به سادگی کد اقتصادی خود را دریافت کنید بهترین راه است.
اگر به هر دلیلی تصمیم گرفتید که خودتان کارهای دریافت کد اقتصادی را انجام دهید، لازم است بدانید که چه مراحلی را باید طی کنید و فرآیند اخذ کد اقتصادی چقدر برای شما هزینه دارد؟
مراحل دریافت کد اقتصادی به شکل حضوری
- تکمیل مدارک موردنیاز
- مراجعه به اداره مالیات
- بررسی مدارک و مراجعه به قسمت مستغلات
- قرارگرفتن در نوبت بازدید کارشناس اداره مالیات به جهت راستیآزمایی
- پاسخ اداره مستغلات به قسمت تشکیل پرونده
- مراحل پایانی و تخصیص کد اقتصادی
مراحل دریافت کد اقتصادی به شکل اینترنتی
- پیش ثبت نام
- صحت سنجی
- تولید و ارسال نام کاربری
- ثبت نام
- صحت سنجی میدانی
جزییات هر مرحله در مقاله قبلی مورد بررسی قرار داده شده است.
هزینه موردنیاز برای دریافت کد اقتصادی
هزینه موردنیاز جهت اخذ کد اقتصادی را نمیتوان به صورت ثابت و دقیق مشخص کرد اما این هزینه بر اساس مواردی مانند میزان تکمیلبودن مدارک، داشتن سند اداری یا اجارهنامه معتبر اداری میتواند بین 650 هزار تا 1 میلیون تومان و یا حتی بیشتر هم باشد. در واقع یکی از اصلیترین مواردی که مقدار این هزینه را تعیین میکند، میزان مبلغ دریافتی شرکت خدمات اداری است که شما برای طیکردن فرآیندهای اخذ کد اقتصادی خود با آنها همکاری میکنید.
سخن آخر
در انتها این نکته را در نظر داشته باشید که روزانه هزاران فرد برای انجام کارهای اداری خود یا حتی دریافت کد اقتصادی به اداره مالیات مراجعه میکنند. این موضوع باعث میشود تا طیکردن فرآیند دریافت کد اقتصادی مانند هر فرآیند اداری دیگری در کشور، زمانبر باشد و باعث خستگی شما شود اما توصیه ما به شما این است که عجله نداشته باشید و صبر کنید تا تمامی موارد به درستی و بر اساس اصول خود جلو روند.