با ورود به چرخه اقتصاد و تجارت کشور، نیاز به دانستن موارد اداری و قانونی فرآیندهای مختلف در این حوزه بیشتر از هروقت دیگری حس میشود. در این مقاله تصمیم داریم شما را با یکی از این موارد که کد اقتصادی میباشد، آشنا کنیم .
کد اقتصادی شناسهای 12 رقمی است که بعد از تشکیل پرونده و تعیین حوزه توسط سازمان امور مالیاتی و اقتصادیی کشور به اشخاص حقیقی و حقوقی تعلق میگیرد. در حقیقت کد اقتصادی شناسهای اختصاصی برای شما در اداره دارایی است.
بر اساس قانون تجارت تمامی شرکتها 2 ماه پس از ثبت شرکت موظف به دریافت کد اقتصادی و انجام امور مالیاتی مربوطه میباشند. بنابراین از روزی که آگهی تاسیس شرکت یا موسسه در روزنامه رسمی منتشر گردید، باید حداکثر ظرف 2 ماه در اداره دارایی حوزهای که به آدرس شرکت یا موسسه مرتبط است، تشکیل پرونده داده و نسبت به دریافت کد اقتصادی اقدام نمایید.
چرا باید کد اقتصادی بگیریم ؟
به طور کلی دریافت کد اقتصادی پیش نیازی برای شروع هرگونه فعالیت اقتصادی قانونی در ایران است. البته اصطلاح کد اقتصادی یا Economic Code یک عبارت بینالمللی نیست و ممکن است در کشورهای دیگر کاربردهای مختلفی داشته باشد اما در ایران این کد توسط اداره دارایی صادرشده و ارائه میشود.
دریافت این کد معمولا برای موارد زیر کاربرد دارد:
1- اخذ کارت بازرگانی
2- صدور فاکتور رسمی
3- رتبهبندی و اخذ گرید
4- اخذ گواهی ارزش افزوده
5- شرکت در مزایدات و مناقصات
6- بازکردن حساب بانکی و ارزی برای شرکت
7- عقد قرارداد با اشخاص حقیقی و حقوقی و دولتی
8- ارائه اظهارنامههای عملکرد سالانه و فصلی "ارزش افزوده"
همچنین رسیدگی به موارد زیر نیز با استفاده از این کد صورت میگیرد:
1- رسیدگی به دفاتر پلمپ
2- رسیدگی به فاکتورها
3- رسیدگی به صورت حسابهای شرکت
4- رسیدگی به مالیات و معافیتهای مالیاتی
چه اشخاصی مکلف به دریافت کد اقتصادی هستند؟
همانطور که ذکر شد برای انجام هرگونه فعالیت اقتصادی به شکل قانونی، به کد اقتصادی نیاز است و طبعا تمامی افرادی که قصد تجارت و ورود به چرخه اقتصادی را دارند باید نسبت به دریافت این کد اقدام کنند. این افراد به شکل دستهبندیشده شامل دو گروه کلی میشوند:
1- تمامی اشخاص حقوقی که در زمینه تولید، مونتاژ، صادرات و واردات، توزیع کالا و خدمات فعالیت میکنند
2- تمامی اشخاص حقیقی که در زمینه تولید، مونتاژ، صادرات و واردات، توزیع کالا و خدمات فعالیت میکنند.
شایان ذکر است که تمامی اشخاص حقیقی باید دارای پروانهی کسب و کار از مراجع مربوطه بوده و محل فعالیت تجاری داشته باشند تا شرایط لازم را برای دریافت کد داشته باشند.
در چه مواردی نیازی به دریافت کد اقتصادی وجود ندارد؟
1- مساجد، حسینیهها و تکایا نیازی به دریافت این کد ندارند
2- اشخاص حقیقی و حقوقی که به فعالیتهای هنری و فرهنگی از قبیل ساخت فیلم و فعالیتهای مرتبط با آن، طراحی، نقاشی، ترجمه کتاب، گرافیک، ویراستاری و نویسندگی مشغول هستند.
3- تمامی اشخاص حقیقی که به فعالیتهایی نظیر تحقیق و یا مشاوره فنی مشغول هستند ا جمله اعضای هیئت علمی دانشگاهها و مراکز آموزش عالی
4- اتحادیههای امور صنفی
5- تمامی اشخاص حقیقی که به فعالیت پیمانکاری مشغول هستند به شرط آنکه ارزش پیمان و یا مبلغ دریافتی کل پیمانهای آنها در یک سال شمسی از مبلغ پنجاه میلیون ریال بیشتر نباشد.
مدارک لازم جهت دریافت کد اقتصادی
برای انجام تمامی مراحل اداری موجود در کشور، اشخاص حقیق و حقوقی نیاز به ارائه مدارک معتبر دارند و فرآیند دریافت کد اقتصادی نیز از این قاعده مستثنی نیست. بدیهی است که مدارک مورد نیاز برای اشخاص حقوقی با اشخاص حقیقی تفاوتهایی دارد. در بخش زیر مدارک مورد نیاز برای هر دو گروه ذکر شده است:
مدارک مورد نیاز برای درخواست کد اقتصادی اشخاص حقیقی
1- درخواست کتبی
2- کپی از پروانه کسب
3- کپی از تمامی صفحات مدارک شناسایی
4- پرداخت مبلغ 10000 ریال و ارائه فیش پرداختی
5- سه قطعه عکس 2x3 از فرد متقاضی
6- تکمیل فرم اطلاعات هویتی اشخاص حقیقی
7- کپی کارت اقتصادی قبلی یا فیش کامپیوتری
مدارک مورد نیاز برای درخواست کد اقتصادی اشخاص حقوقی
1- درخواست کتبی شرکت
2- روزنامهی رسمی که آگهی تاسیس شرکت در آن درج شده باشد
3- فیش پرداختی به مبلغ 10000 ریال
4- کپی از تمامی صفحات شناسایی
5- تنظیم فرم اطلاعات هویتی اشخاص حقوقی
6- کپی کارت اقتصادی قبلی یا فیش کامپیوتری
مراحل دریافت کد اقتصادی
مراحل دریافت کد اقتصادی به دو شکل حضوری و اینترنتی صورت میپذیرد که در ادامه به هر دو خواهیم پرداخت:
مراحل دریافت کد اقتصادی به شکل حضوری
1- تکمیل مدارک مورد نیاز برای اخذ کد اقتصادی
در این مرحله تمامی مدارکی که در قسمت قبل به آنها اشاره شد را در 2 نسخه آماده کنید تا یکی از آنها را به قسمت تشکیل پرونده کد اقتصادی در اداره مالیات تحویل دهید و نسخه دوم را نیز به قسمت مستغلات اداره مالیات تحویل دهید
2- مراجعه به اداره مالیات
در این مرحله باید به اداره مالیاتی که با توجه به مرکز اصلی شرکت تعیین میشود، مراجعه کنید. توجه داشته باشید که برای اشخاص حقوقی در این مرحله، حضور مدیرعامل و یا یکی از دارندگان امضا مجاز، الزامی است و حضور وکیل (چه وکیل مدنی و چه دادگستری) در این مرحله مجاز نمیباشد.
3- بررسی مدارک و مراجعه به قسمت مستغلات
بعد از تشکیل پرونده مالیاتی، کارشناس اداره امور مالیاتی برگه معرفینامه را به شما ارائه میکند تا با این برگه به قسمت مستغلات اداره مالیاتی مراجعه کنید و با تشکیل پرونده مربوطه، وارد مرحله بعد شوید. همچنین لازم است بدانید تشکیل پرونده در قسمت مالیات برای این منظور است که اداره مالیات بتواند از ملک محل شرکت، مالیات بر اجاره دریافت نماید.
4- قرار گرفتن در نوبت بازدید کارشناس اداره مالیات به جهت راستی آزمایی
بعد از تشکیل پرونده در قسمت مستغلات در نوبت بازدید کارشناس اداره مالیات قرار میگیرید.
بعد از مدتی یک کارشناس از سوی اداره مالیات فرستاده میشود( معمولا به صورت سرزده و بدون هماهنگی قبلی) تا از محل شرکت شما بازدید کند.
کارشناس پس از بررسی محل و راستیآزمایی گزارش بازدید خود را به صورت مکتوب به اداره مالیات تحویل میدهد.
5- پاسخ اداره مستغلات به قسمت تشکیل پرونده
در پاسخ به نامه قسمت تشکیل پرونده مالیاتی، قسمت مستغلات نامهای مکتوب مبنی بر اینکه از محل شرکت بازدیدشده و راستی آزمایی صورت گرفته، ارائه میکند. در نتیجه تخصیص کد اقتصادی به شرکت انجام میشود.
6- مراحل پایانی و تخصیص کد اقتصادی
پس از گذراندن تمامی مراحل بالا، کد اقتصادی 12 رقمی و انحصاری از سوی اداره مالیات به شرکت متقاضی داده میشود.
مراحل دریافت کد اقتصادی به شکل اینترنتی
1- پیش ثبت نام
در این مرحله متقاضی باید به سایت سازمان امور مالیاتی کشور مراجعه و اقدام به پیش ثبت نام کند. پس از وارد کردن اطلاعات اولیه در این مرحله، متقاضی 7 روز فرصت دارد تا اطلاعات خود را تایید کند که در صورت عدم تایید در این بازه زمانی پرونده مربوطه به صورت خودکار حذف میشود.
2- صحت سنجی
در این مرحله اطلاعات متقاضی با استعلام گرفتن از منابع مختلف سازمانی بررسی میشود و در صورت وجود مغایرت در اطلاعات وارد شده با اطلاعات استعلام شده، از طریق پیامک به فرد اطلاع رسانی خواهد شد. دریافت این پیامک به منزله این است که متقاضی باید مجددا وارد مرحله پیش ثبت نام شده و مراحل مورد نیاز را طی کند.
3- تولید و ارسال نام کاربری
با عبور از مرحله صحت سنجی و تایید کامل اطلاعات، نام کاربری و کلمه عبور اختصاصی فرد تولید شده و از طریق پیامک در اختیار او قرار میگیرد.
4- ثبت نام
5- صحت سنجی میدانی
در این مرحله اطلاعات متقاضی در واحدهای میدانی سازمان امور مالیاتی بررسی میشود و در صورت مغایرت برای فرد پیامکی جهت اصلاح موارد ارسال میشود.
در پایان قابل ذکر است که طی کردن مراحل اداری چه به صورت حضوری و چه اینترنتی فرآیندی زمانبر و خستهکننده است و مستلزم صبر زیادی میباشد؛ لذا برای دریافت کد اختصاصی نیز با دقت و حوصله تمامی مراحل ذکر شده را طی کنید و برای دریافت کد اختصاصی خود عجله به خرج ندهید تا تمامی مراحل به درستی انجام شوند.