بندرعباس مرکز استان هرمزگان، یکی از مهم ترین شهرهای جنوبی ایران و بزرگ ترین بندر کشور است. بندر عباس بزرگ ترین بندر ایران است که مقدار بسیار بالایی از ترانزیت کالا از طریق بنادر شهید رجایی و با هنر صورت می گیرد. شهر بندرعباس دارای یک فرودگاه بین المللی است. فرودگاه بین المللی بندرعباس به علت منطقه ای که در آن حاضر است عضو IATA نیز بوده و پروازهای زیادی را در خود می بیند. پروازهای بین المللی این فرودگاه به کشورهای حوزه خلیج فارس، پاکستان و هند انجام می شود.
تولیدات بندرعباس عبارت است از : تنباکو، خرما، نارنگی ، انبه ، مرکبات ، ارده، مسقطی، تولیدات صنعتی، نفت و فرآرده های آن، گاز ، مروارید و شیلات و صادرات آن عبارت است از : ترانزیت کالا، خرما، مرکبات، شیلات ، صادرات دوباره کالا و ...
همان طور که ملاحظه می گردد، ظرفیت های خوبی در این شهرستان وجود دارد که می توان از طریق ثبت شرکت، درجهت اجرایی شدن اقتصاد بومی و محلی استفاده نمود . ما در این مقاله به تشریح کامل راجع به فرآیند ثبت شرکت در بندرعباس پرداخته ایم .
- مزایای ثبت شرکت در بندرعباس
همان طوری که طفل در موقع تولد احتیاج به اعلام و اخذ شناسنامه دارد، شرکت تجاری که دارای شخصیت مستقل از شرکاء می باشد، در موقع تاسیس باید به اداره ثبت اعلام گردد تا در دفاتر ثبت شرکت ها ثبت گردد و تاسیس شرکت به اطلاع عموم برسد. طبق ماده 195 قانون تجارت ثبت کلیه شرکت های مذکور در قانون تجارت اجباری است. با ثبت شرکت می توان از مزایای متعددی بهره مند شد. برخی از مهم ترین این مزایا به قرار ذیل است :
- فعالیت قانونی و رسمی :
مهم ترین مزیت ثبت شرکت این است که شما یک فعالیت رسمی و قانونی خواهید داشت و اعتبار بیشتری هم کسب می کنید.با ثبت شرکت،فعالیت های آن تحت نظر و کنترل قانون قرار می گیرد و تردید افراد حقیقی و حقوقی برای شروع یک همکاری جدید از بین خواهد رفت.
- مسئولیت مشترک تمام شرکا و جلب اطمینان اشخاص ثالث :
مسئولیت مالی و حقوقی تمام فعالیت های یک شخص حقیقی به عهده خود شخص خواهد بود؛در صورتی که در شرکت ثبت شده تمام اعضای هیئت مدیره و شرکا درباره همه اعمال شرکت در برابر اشخاص ثالث مسئولیت داشته و ملزم به پاسخگویی از طریق قانونی هستند.بنابراین همه مسئولیت ها به عهده یک نفر نخواهد بود که این موضوع به نفع تک تک شرکاء و از طرفی اشخاص طرف معامله با شرکت نیز خواهد بود و موجب اطمینان بیشتر اشخاص و شرکت ها جهت تعامل با شرکت ثبت شده خواهد شد.
- تحت حمایت قانون :
با ثبت یک شرکت تمام جزئیات از جمله میزان سرمایه،میزان سهام و ...به صورت مکتوب و قانونی در اساسنامه شرکت و مابقی اسناد قید می شود.چنانچه مشکلی بین اعضا و اشخاص ثالث پیش بیاید،روند حل اختلاف بسیار ساده تر از زمانی است که شراکت شخصی باشد.
- ثبت شرکت به افراد اعتبار و قدرت را می دهد که در مناقصات و مزایدات جاری مملکت شرکت نمایند.
- اخذ و اعطاء نمایندگی رسمی :
افرادی که تمایل دارند تحت نام برندهای بزرگ و معروف به فعالیت خود رونق ببخشند اما برندهای معتبر اغلب با شرکت های ثبت شده که دارای اعتبار قانونی هستند قرارداد همکاری امضا می کنند،در حقیقت اخذ نمایندگی از سایر شرکت ها،منوط بر ثبت شرکت می باشد.
- ثبت سابقه شرکت :
پس از ثبت شرکت،عاملی که اعتبار یک شرکت را افزایش می دهد؛فعالیت صادقانه است.این اعتبار باعث شناخته شدن یک شرکت شده و احتمال همکاری آن با سازمان های بزرگ و معروف را افزایش می دهد.
- اخذ امتیازات و اعتبارات گوناگون مانند دریافت وام :
در بسیاری از موارد امتیازات و اعتبارات دولتی،انواع وام های بانکی و مجوزهایی که برای انجام فعالیت های مختلف الزامی است تنها مختص شرکت های ثبت شده می باشد و اشخاص حقیقی از چنین مزایایی بهره مند هستند.
وضوح در اطلاع رسانی به مشتریان و جلب اعتماد افراد -
- تعیین موضوع شرکت
یکی از مباحث اصلی در حوزه حقوق تحلیلی ثبت شرکت ها، شناخت و احراز موضوع فعالیت شرکت های تجاری می باشد. شرکت ها تنها می توانند در حدوود موضوع خود که در اساسنامه ذکر شده است فعالیت کنند و هرگونه فعالیت تجاری خارج از موضوع، بی اعتبار خواهد بود. معاملاتی که برای رفع حوایج شرکت یا کارکنان آن باشد، مانند خریداری مواد غذایی برای کارکنان، از شمول حکم فوق خارج است زیرا اینگونه معاملات تجاری محسوب نمی شوند.
در رابطه با انتخاب موضوع شرکت توجه به نکات ذیل حائز اهمیت است
1- معین بودن موضوع شرکت
معین و مشخص بودن موضوع معامله یا قرارداد از شرایط لازم جهت اثبات صحت معامله است بنابراین عقد قرارداد برای موضوعات نامشخص و مبهم، مبطل است
2- قانونی بودن موضوع و هدف قرارداد
موضوع و هدف قرارداد باید مشروع و قانونی باشد. بنابراین از نظر قانون نمی توان برای یک امر غیرقانونی یا نامشروع قرارداد وضع نمود.
آنچه در موضوع فعالیت شرکت، ( بند 2 اساسنامه ) اهمیت دارد ، فعالیت واقعی شرکت ملاک صحت یا بطلان آن است؛ مانند موردی که شرکت برای انجام دادن فعالیتی منعقد می شود که اخلاق حسنه آن را منع نمی کند ( تولید آب انگور ) ، ولی در عمل به فعالیتی مبادرت می کند که غیرمشروع است ( ساختن مشروبات الکلی) و یا زمانی که فعالیتی در انحصار دولت است و شرکای شرکتی، موضوع آن را همین فعالیت قرار می دهند. ( استخراج نفت و امثال آن )
3- موضوعات نیازمند به اخذ مجوز
به طور کلی موضوعات فعالیت برای ثبت شرکت به سه گروه تقسیم می شود :
- موضوعاتی که به کلی غیرقابل ثبت و فعالیت هستند.
- موضوعاتی که قبل از ثبت نیاز به اخذ مجوز دارند.
- موضوعاتی که بدون نیاز به دریافت مجوز از سازمان و ارگان ها به ثبت می رسند.
چنانچه موضوع تعیین شده مستلزم موافقت مراجع خاصی باشد، لازم است که قبل از اقدام به ثبت ، مجوزهای لازم اخذ گردد. این موضوعات شامل 23 مورد کلی می باشند که هریک از این 23 مورد خود شامل چند موضوع مرتبط به هم می باشد. تعدادی از موضوعات فعالیت نیز بدون نیاز به اخذ مجوز قابلیت ثبت نزد مرجع ثبت شرکت ها را دارند .
- معرفی انواع شرکت قابل ثبت در بندرعباس
قانون گذار در ماده 20 قانون تجارت انواع شرکت های تجاری را بر هفت نوع تقسیم نموده است که در زیر به معرفی هر یک می پردازیم :
- شرکت سهامی عام : شرکتی است بازرگانی که سرمایه آن به سهام،تقسیم شده که بخشی از این سرمایه از طریق فروش سهام به مردم تامین می شود در این شرکت ها تعداد سهامداران نباید از سه نفر کمتر باشد و مسئولیت سهامداران محدود به مبلغ اسمی سهام آنهاست.در این شرکت، عبارت "شرکت سهامی عام"باید قبل از نام شرکت یا بعد از آن بدون فاصله با نام شرکت در کلیه اوراق و اطلاعیه ها و آگهی های شرکت به طور خوانا قید شود.
- شرکت سهامی خاص : شرکتی است بازرگانی (ولو اینکه موضوع عملیات آن امور بازرگانی نباشد) که تمام سرمایه آن منحصرا توسط موسسین تامین گردیده و سرمایه آن به سهام تقسیم شده و مسئولیت صاحبان سهام،محدود به مبلغ اسمی سهام آنهاست.تعداد سهام داران نباید از سه نفر کمتر باشد و عنوان "شرکت سهامی خاص"باید قبل از نام شرکت یا بعد از آن بدون فاصله با نام شرکت،به طور روشن و خوانا قید شود.
- شرکت با مسئولیت محدود : شرکتی است که بین دو یا چند نفر برای امور تجاری تشکیل شده و هر یک از شرکا بدون اینکه سرمایه به سهام یا قطعات سهام تقسیم شده باشد؛فقط به میزان سرمایه خود مسئول قروض و تعهدات شرکت است.در نام شرکت باید عبارت "با مسئولیت محدود"قید شود.
- شرکت تضامنی : شرکتی است که تحت نام مخصوص برای امور تجاری بین دو یا چند نفر با مسئولیت تضامنی تشکیل می شود.اگر دارایی شرکت برای تادیه تمام قروض کافی نباشد؛هر یک از شرکا مسئول پرداخت تمام قروض شرکت است؛هر قراری که بین شرکا بر خلاف این،ترتیب داده شده باشد در مقابل اشخاص ثالث،بی اثر خواهد بود.در نام شرکت تضامنی باید عبارت"شرکت تضامنی"و لااقل نام یکی از شرکا ذکر شود.
- شرکت مختلط غیر سهامی : شرکتی است که برای امور تجاری تحت نام مخصوص بین یک یا چند نفرشریک ضامن و یک یا چند نفرشریک با مسئولیت محدود،بدون انتشار سهام،تشکیل می شود.شریک ضامن،مسئول کلیه قروضی است که ممکن است علاوه بر دارایی شرکت پیدا شود.در اسم شرکت باید عبارت"شرکت مختلط"یا حداقل اسم یکی از شرکای ضامن،قید شود.
- شرکت مختلط سهامی : شرکتی است که تحت نام مخصوص بین یک عده شرکای سهامی و یک یا چند نفر شریک ضامن تشکیل می شود؛شرکای سهامی کسانی هستند که سرمایه آنها به صورت سهام یا قطعات سهام در آمده و مسئولیت آنها تا میزان همان سرمایه است که در شرکت دارند.شریک ضامن کسی است که سرمایه او به صورت سهام در نیامده و مسئول کلیه قروضی است که ممکن است علاوه بر دارایی شرکت پیدا شود.در صورت تعدد شریک ضامن،مسئولیت آنها در مقابل طلبکاران و روابط آنها با یکدیگر،تابع مقررات شرکت تضامنی خواهد بود.در نام شرکت باید عبارت"شرکت مختلط"و لااقل اسم یکی از شرکای ضامن قید شود.
- شرکت نسبی : شرکتی است که برای امور تجاری،تحت نام مخصوص بین دو یا چند نفر تشکیل می شود و مسئولیت هر یک از شرکا به نسبت سرمایه ای است که در شرکت گذاشته است؛در اسم شرکت نسبی عبارت"شرکت نسبی"و لااقل نام یکی از شرکا باید ذکر شود؛در صورتی که اسم شرکت مشتمل بر اسامی تمام شرکا نباشد؛بعد از اسم شریک یا شرکایی که ذکر شده عبارتی از قبیل"و شرکا" و "وبرادران"ضروری است.
- سرمایه و دارایی شرکت
در اصطلاح حقوقی، سرمایه شرکت مبلغی است که از محل آورده شرکا تامین و در اساسنامه قید و به مرجع ثبت شرکت ها اعلام می شود و بنابراین هرگونه تغییر بعدی نیز در مقدار آن، تابع تشریفات خاص قانونی خواهد بود.
ممکن است آورده هر شریک، به صورت نقدی یا غیرنقدی باشد. در صورت اخیر، باید ارزش آن تقویم شود.
سرمایه غیرنقدی ممکن است انواع گوناگون داشته باشد، مانند مالکیت یک ساختمان، انتفاع از آن برای مدت معین، اموال منقول و یا اموال فکری اعم از حق مخترع، علامت تجاری و یا حق مولف . همینطور است نام دامنه در سایت های اینترنتی. حسن شهرت شخصی، نمی تواند به عنوان سهم الشرکه به حساب آید. در این مورد ممکن است برای سهامدار، سهم ممتاز در نظر گرفته شود یعنی مزایایی بیش از سهام عادی به آن تعلق گیرد.
- مدارک لازم جهت ثبت شرکت در بندرعباس :
جهت انجام ثبت شرکت در بندرعباس لازم است قبل از هر چیز مدارک و اسناد مرتبط را تجمیع نمود. این مدارک به شرح ذیل می باشد :
- شناسنامه و کارت ملی متقاضیان اعم از سهامداران اعضای هیئت مدیره و بازرسین
- گواهی عدم سوء پیشینه برای اعضای هیئت مدیره و بازرسین
- مدارک تحصیلی مورد نیاز برای موضوعاتی که نیاز به مدرک تحصیلی دارند.
- مجوز فعالیت برای موضوعاتی که ملزم به ارائه مجوز می باشند.
- ارائه آدرس صحیح به همراه کد پستی برای محل فعالیت شرکت و محل سکونت متقاضیان
- مراحل ثبت شرکت در بندرعباس
ثبت شرکت مراحل مختلفی را طی می کند. برای اعلام تقاضای ثبت شرکت، در مرحله ی اول می بایست اطلاعات خواسته شده را از طریق سامانه ی اداره ثبت شرکت ها به نشانی http://irsherkat.ssaa.ir تکمیل کنید.
پس از تایید ثبت نام اینترنتی، باید مدارک از طریق پست به اداره ثبت شرکت ها ارسال گردد و بارکد پستی در سامانه درج شود.
بعد از تسلیم مدارک ثبت شرکت به اداره ثبت شرکت ها، اداره مزبور بررسی اجمالی نسبت به مدارک مزبور به عمل می آورد تا معلوم شود آیا مدارک مطابق مقررات قانون تنظیم شده است یا خیر و چنانچه مدارک نواقصی داشته باشد اداره ثبت شرکت ها به مسئولان شرکت تذکرات لازم را می دهد تا در رفع نواقص اقدام نمایند و اگر مدارک شرکت نقصی نداشته باشد، پس از دریافت حق الثبت ، مفاد شرکتنامه را در دفتر ثبت شرکت های داخلی که دفتر رسمی است ثبت می کند و خلاصه آن را در روزنامه رسمی و یکی از روزنامه های کثیرالانتشار محل ثبت شرکت آگهی می نماید و به این طریق تشکیل شرکت رسماَ اعلام می گردد.
اداره ثبت بعد از تکمیل ثبت شرکت و انتشار آگهی مربوطه، طبق ماده 5 آیین نامه قانون ثبت شرکت ها مصوب 16/ 3/ 1310 یک نسخه از تقاضانامه را که در آن مطالب لازم ذکر شده و به امضاء تقاضاکننده رسیده است با منضمات ضبط نموده در دفاتر شرکت ثبت می کند و باید نسخه ثانی تقاضانامه را با قید تاریخ و نمره ثبت امضاء و به مهر اداره ممهور کرده به تقاضا کننده بدهد و این سند ثبت شرکت خواهد بود.
- زمان و هزینه ثبت شرکت در بندرعباس
زمان ثبت شرکت در اداره ثبت شرکت ها کمتر از 40 روز کاری انجام می شود. البته این زمان برای همه قالب های ثبتی شرکت یکسان نمی باشد و متغیر است .
هزینه های ثبت شرکت در بندرعباس بسته به نوع قالب ثبتی و نوع فعالیت شرکت متغیر می باشد. متقاضیان محترم جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد زمان و هزینه ثبت شرکت می توانند با کارشناسان ثبت شرکت کیا در تماس باشند.