شرکت بازرگانی یا تجاری، عبارتست از اجتماع دو یا چند شخص حقیقی یا حقوقی که با هدف کسب سود، عملیات تجاری انجام می دهند. شرکت های تجاری دارای شخصیت حقوقی هستند، موضوع آن ها تجاری است ، الزاماَ دارای اقامتگاه و تابعیت می باشند و در اداره ثبت شرکت ها به ثبت می رسند.
ثبت شرکت ها نه تنها برای معرفی و شناسایی است بلکه از نظر قانون و حاکمیت اجتماع به منظور کسب وجود قانونی است. با توجه به آنچه گفته شد، از جمله مهم ترین مزایای ثبت شرکت ، می توان به موارد ذیل اشاره کرد :
- رسمی شدن کسب و کار و حمایت قانون
- جلب اعتماد بیشتر مشتریان و شرکت ها جهت تعامل
- اخذ و اعطای نمایندگی رسمی
- اخذ جوازها
- امتیازات اعتبارات وام تسهیلات
- امکان حضور در مناقصات و مزایدات
- بهره مندی از معافیت های مالیاتی دارایی با توجه به نوع فعالیت
- مرجع ثبت شرکت در تهران و شهرستان ها
ثبت شرکت های تجاری در تهران در اداره ثبت شرکت ها و در شهرستان ها در اداره ثبت مرکز اصلی آن به عمل خواهد آمد. لذا مرجع ثبت شرکت ها در تهران " اداره ثبت شرکت ها و مالکیت صنعتی " و در خارج از تهران " اداره ثبت اسناد و املاک " مرکز اصلی فعالیت شرکت است که دفتری مخصوص برای ثبت شرکت ها اختصاص داده است. در صورتیکه در محل مربوطه، ثبت اسناد نباشد دفاتر اسناد رسمی یا دفتر دادگاه مرجع ثبت خواهد بود.
اداره ثبت شرکت ها و موسسات غیرتجاری تهران، واقع در تهران – خیابان میرداماد – اتوبان مدرس پلاک 275 می باشد که فقط در زمان صدور آگهی و یا اخذ پرونده تاسیس رد شده می بایست به این آدرس مراجعه حضوری کرد و در غیر این صورت پاسخی دریافت نخواهد گردید.
- شرایط اختصاصی ثبت انواع شرکت در ایران :
1- وجود شرکاء وهمکاری میان آنها: شرکت به عنوان یک عمل حقوقی،همکاری میان دو یا چند شخص را لازم میداند این همکاری صرف قراردادی نیست که طرفین عقد آن را منعقد کرده اند بلکه تابع مکانیسمی است که قانون گذاردراختیار شرکاء قرار داده است تا سرمایه های خود را برای رسیدن به هدف خاصی که در نظر آنهاست و آن هم بردن سود است به سرمایه جمعی تبدیل کنند.
2- سرمایه گذاری: هریک از شرکاء حصه ای به شرکت می آورند که به آن آورده گفته می شود و همان سرمایه فردی هر یک از شرکای شرکت است که ازجمع آن با آورده های دیگر شرکاء سرمایه شرکت تشکیل می شود.
3- تقسیم سود و زیان میان شرکاء: همانطور که می دانید هدف از تشکیل شرکت ها رسیدن به سود و تقسیم آن بین شرکا است، که البته جستجوی سود همیشه به سود نمی انجامد و ممکن است به ضرر برسند که در این صورت باید در زیان نیز سهیم باشند.
4- اقدام به معاملات تجاری: پایه و اساس شرکت تجاری بر انجام معاملات تجاری است و معاملاتی که برای حوائج شخصی اگر چه از طرف شرکت تجاری باشد،تجارت محسوب نمی شود.
- انواع شرکت های قابل ثبت
به موجب ماده 20 قانون تجارت ، شرکت های تجاری بر هفت قسم است :
شرکت سهامی، شرکت بامسئولیت محدود، شرکت تضامنی، شرکت مختلط غیرسهامی، شرکت مختلط سهامی، شرکت نسبی و شرکت تعاونی.
هر یک از این شرکت ها، شما را به اهداف خاصی می رسانند و از لحاظ ثبتی با یکدیگر متفاوتند. با این وجود، از میان شرکت های نامبرده ، اکثر مردم شرکت بامسئولیت محدود و یا شرکت سهامی خاص ثبت می نمایند که هر یک از این شرکت ها خصوصیات و ویژگی های خاص خود را دارند.
در ایران تفاوت شرکت های سهامی خاص با شرکت با مسئولیت محدود این است که شرکت با حداقل سه نفر سهامدار قابل تشکیل است وسهام نیز بدون نیاز به ثبت در دفتر اسناد رسمی قابل نقل وانتقال هستند ودر شرکت مسئولیت محدود سرمایه به صورت اعلامی میباشد وهرچقدر که اعلام شود احتیاجی به واریز به حساب شرکت ندارد،ولی در شرکت سهامی خاص الزاما ۳۵٪مبلغ اعلامی می بایست به صورت نقد به حساب شرکت واریز میگرددو۶۵٪در تعهد مابقی ظرف 5 سال تادیه گردد. به طور کلی انتخاب نوع شرکت به اهداف اعضا در آینده ، نوع فعالیت افراد، میزان مسئولیت هر یک از شرکا ، تعداد افراد عضو و .. بستگی دارد. مثلاَ کسانی که بخواهند در مناقصات ، مزایدات و ... شرکت کنند یا بعدها برای شرکت رتبه بگیرند باید شرکت سهامی خاص ثبت نمایند.
- سرمایه اولیه برای ثبت شرکت
برای تشکیل شرکت تجاری، حداقلی از سرمایه الزامی است. حداقل سرمایه جهت ثبت شرکت صد هزار تومان است . با این حال مبلغ سرمایه اولیه تا حدودی نشانه ای از اعتبار شرکت است.
- مدارک و اطلاعات لازم جهت ثبت شرکت :
1- کپی مدارک هویتی شامل شناسنامه و کارت ملی ، گواهی عدم سوء پیشینه مدیر عامل و اعضای هیات مدیره، کپی شناسنامه و کارت ملی و گواهی عدم سوء پیشینه بازرس اصلی و علی البدل ( در شرکت های سهامی خاص)
2- تعیین نام شرکت ، موضوع فعالیت شرکت ، میزان سرمایه شرکت ، آدرس شرکت ( می بایست فقط در محدوده منطقه ثبتی باشد )، تعیین سهامداران و میزان سهام آن ها ، تعیین مدیران شرکت و سمت آن ها ( مدیر عامل ، رییس هیات مدیره ، نایب رییس هیات مدیره ) ، اسامی اشخاصی که حق امضا دارند ، تعیین بازرسین شرکت ( مخصوص شرکت های سهامی خاص)
توضیح آنکه، مدارک مورد نیاز جهت ثبت شرکت در تمامی واحدهای ثبتی یکسان است، اما تفاوت های جزیی نیز وجود دارد. به عنوان مثال جهت ثبت شرکت در واحد ثبتی تهران هیچ یک از اعضاء نیاز به ارائه کارت پایان خدمت نخواهند داشت، این در صورتی است که در شهرهای دیگر می بایست مدیرعامل حتماَ کارت پایان خدمت ارائه دهد .
- نکات قابل توجه در ثبت شرکت
- حداقل سن برای ثبت شرکت 18 سال است .
- اصولاَ مدرک تحصیلی در ثبت شرکت تاثیرگذار نمی باشد مگر فعالیت در موضوعاتی که منوط به ارائه مدرک تحصیلی باشد به عنوان مثال استفاده از عنوان " مهندسی " در نام شرکت مستلزم ارائه مدرک مهندسی می باشد.
- دارا بودن سوء پیشینه اشخاص مانعی جهت ثبت شرکت نیست فقط نمی توانند جزء هیئت مدیره، مدیر عامل و یا بازرسین شرکت باشند.
- ثبت شرکت تا زمان حصول نتیجه یعنی صدور آگهی شرکت، نیازی به مراجع حضوری نخواهد داشت و تمامی مراحل ثبت آن به صورت اینترنتی و از طریق سامانه ثبت شرکت ها می باشد.
- پس از ثبت شرکت می بایست نسبت به انجام امور مالیاتی و تشکیل پرونده دارایی ، اخذ کد اقتصادی و پلمپ دفاتر تجاری اقدام نمایید.
- دفاتر هر سال باید حداکثر تا پایان اسفند ماه سال قبل پلمپ شده باشند، مثلاَ دفاتر سال 89 باید حداکثر تا پایان اسفند ماه سال 88 پلمپ شده باشد.
- بهتر است متقاضیان محترم حداکثر تا پایان دی ماه هر سال نسبت به پلمپ دفاتر سال بعد اقدام نمایند چون در ماه های آخر سال ازدحام و تراکم کار خیلی زیاد خواهد بود.
- تغییراتی که در طول حیات شرکت در شرکت ایجاد می شود و به موجب قانون نیاز به ثبت دارد نیز باید توسط مدیران وقت شرکت به ثبت برسد.
در صورت مواجه شدن با هرگونه مشکلی در ثبت شرکت های تجاری با ما تماس حاصل فرمایید.
همکاران ما در این مرکزآماده ارائه خدمات به شما متقاضیان عزیزمی باشند.