برند یا علامت تجاری نشانه ای است که قادر است کالاهای تولید شده یا خدمات ارائه شده توسط یک شخص یا واحد تولیدی را از سایر کالاها و محصولات واحدهای تولیدی و خدمات سایر اشخاص را از هم متمایز نماید. برند یا علامت تجاری عبارتست از:1)هر نشان قابل رویتی که بتواند کالاها یا خدمات اشخاص حقیقی یا حقوقی را از هم متمایز سازد.2)علامت تجاری یا برند یعنی هر نشان ملموس و قابل رویتی که با عنوان علامت تجاری در اظهارنامه ثبت معرفی می شود و بتواند مبدا و یا هرگونه خصوصیات دیگر مانند کیفیت کالا یا خدمات اشخاص حقیقی و حقوقی را که از این نشان تحت نظارت مالک علامت تجاری ثبت شده استفاده میکنند متمایز سازد.3)علامت تجاری یعنی اسم و یا نشان و یا عنوانی که معرف و مشخص کننده شخص حقیقی و حقوقی می باشد.

مزایای ثبت علائم تجاری
1_علامت تجاری ضامن این است که مشتریان می توانند محصولات را از یکدیگر تشخیص دهند.
2_علامت تجاری شرکت ها و کارخانجات تولیدی را قادر می سازد که محصولات تولیدی و کالاهای خود را از یکدیگر متمایز سازند.
3_علامت تجاری ابزاربازاریابی و موجب ایجاد وجهه و معروفیت شرکت ها و کارخانجات تولیدی هستند.
4_علامت تجاری جزء ضروری موافقت نامه های اعطای نمایندگی می باشند.
5_علامت تجاری ممکن است برای اخذ وام از بانکها و موسسات اعتباری و مالی مفید باشند.
6_علامت تجاری بنگاهای تولیدی و شرکتها و کارخانجات را تشویق می کند در حفظ یا بهبود کیفیت محصولات تولیدی سرمایه گذاری کنند.
*مدت اعتبار قانونی علائم تجاری ثبت شده:                                        
مدت اعتبار ثبت علامت تجاری ده سال از تاریخ تسلیم اظهارنامه ثبت آن می باشد.این مدت با درخواست مالک آن برای دوره های متوالی ده ساله،پرداخت هزینه معلوم و مقرر،قابل تمدید می باشد.(یک مهلت ارفاقی شش ماهه که از پایان دوره شروع می شود برای پرداخت هزینه تمدید،با پرداخت جریمه تاخیر،در نظر گرفته می شود)
*علائم قابل تجاری قابل ثبت :
(هر کلمه،حرف یا حروف،عدد،ترسیمات،رنگ ها،عکس،شکل،تصویر یا ترکیب آنها که برای تشخیص کالاها یا خدمات بکار رود علامت تجاری محسوب می شود)
*علائم تجاری غیر قابل ثبت:
1)واژه های عام،برای مثال اگر شرکت شما قصد دارد علامت تجاری صندلی را برای فروش صندلی ثبت کند تقاضانامه ثبت این علامت مردود خواهد شد چون صندلی واژه ای عام برای این محصول است.
2)واژه های توصیف کننده اینها کلماتی هستند که در تجارت به منظور توصیف محصول مورد نظر بکار می روند برای مثال،ثبت کلمه شیرین برای شکلات قابل قبول نخواهد بود چون محصول را توصیف می کند در واقع اگر به تولید کننده شکلات برای عرضه محصولاتش حق استفاده انحصاری از کلمه شیرین داده شود کاری ناعادلانه خواهد بود.
3)علائم علامت تجاری گمراه کننده:علائمی هستند که مصرف کننده را نسبت به ماهیت،کیفیت یا مبدا جغرافیایی محصول گمراه می کند یا فریب می دهند برای مثال عرضه کره مارگارین به بازار با علامت تجاری که تصویر یک گاو داشته باشد مردود خواهد شدچون علامت موجب گمراهی مصرف کنندگان خواهد شد.
4)علامت تجاری که بر خلاف نظم عمومی و اخلاق حسنه هستند
5)پرچم ها،نشان های سلطنتی،علائم رسمی و دولتی و نشان های کشورها و سازمانهای بین المللی
*مدارک لازم جهت تقاضای ثبت علائم تجاری:
1_مدارک ثبت هویت متقاضی
2_اشخاص حقیقی:کپی شناسنامه و کپی کارت ملی
3_اشخاص حقوقی:آخرین روزنامه رسمی هیئت مدیره کپی شناسنامه وکارت ملی صاحبان امضاء
4_یک نمونه گرافیکی از علامت درخواستی حداکثر در ابعاد 10*10 سانتی متر
5_در صورتی که علامت تجاری مورد درخواست فارسی باشد و یا حرف و یا حروف فارسی در آن موجود باشد حتما و حتما داشتن جواز کسب یا جواز تاسیس یا پروانه بهره برداری مرتبط با موضوع ثبت علامت تجاری الزامی است.و هر گاه در اظهارنامه مورد تقاضای علامت تجاری حروف یا کلمات لاتین (انگلیس،فرانسوی،آلمانی،ترکی و غیره........) به کار رفته باشد حتما و حتما داشتن کارت بازرگانی یا عضویت اتاق بازرگانی برای ثبت علامت تجاری الزامی است.
تبصره یک:لازم به ذکر است هرگاه علامت تجاری مورد درخواست فارسی باشد به طور مثال کلمه «یاسمن» در هر طبقه و هر کالایی نیاز به داشتن جواز تاسیس یا پروانه بهره برداری مرتبط با کالاهای مورد درخواست دارد.
(yasaman)واگر درخواست کننده علامت تجاری نیاز به ثبت کلمه «یاسمن» به زبان لاتین را داشته باشد
دیگر نیازی به اخذ کارت بازرگانی یا عضویت اتاق نمی باشد و با تنظیم کردن سه برابر کوچکتر از فارسی قابل ثبت با جواز تاسیس،پروانه بهره برداری یا جواز کسب می باشد(توضیح اینکه اگر ریشه کلمه فارسی باشد ولی حروف به لاتین در برند تجاری درج شود نیازی به کارت بازرگانی یا عضویت اتاق نمی باشد)
در دو حالت ثبت برند تجاری داشتن کارت بازرگانی،پروانه بهره برداری یا جواز کسب یا جواز تاسیس عضویت اتاق بازرگانی الزامی می باشد. 


Call Now